Dinner Lunch Sides Sla

Quinoa salade met geroosterde rode biet & smeuïge geitenkaas

bietensalada

Ingrediënten

  • 4 rode bieten
  • 1 rode ajuin
  • 200g quinoa
  • Handje cashewnoten
  • Verse spinazie
  • Peper & zout
  • Provençaalse kruiden
  • Frambozenwijnazijn (optioneel)
  • 500g zachte geitenkaas
  • Verse bieslook

How to

  1. Verwarm de oven op 200°
  2. Zet een pot met water op het vuur.
  3. Schil de rode bieten, snij ze in stukken en verzamel ze in een ovenschaal.
  4. Snij de ajuin in ringen en voeg toe aan de ovenschaal samen met een goede scheut olijfolie, peper, zout en Provençaalse kruiden.
  5. Zet de ovenschotel ongeveer 40 minuten in de oven.
  6. Wanneer je reeds gekookte bieten hebt gekocht doe je net hetzelfde maar zet je ze slechts 20 minuten in de oven. Zo breng je ze toch nog lekker op smaak.
  7. Kook de quinoa 10 minuten.
  8. Wanneer de quinoa klaar is voeg je de bietjes toe en meng je het geheel even goed door.
  9. Laat het geheel nu afkoelen.
  10. Verzamel de geitenkaas in een diep kommetje en voeg een hand verse stukjes bieslook toe samen met peper en zout.
  11. Roer de geitenkaas even door met een lepel totdat het lekker smeuïg is geworden.
  12. Wanneer de quinoa is afgekoeld kan je enkele bladeren verse spinazie toevoegen. Deze mogen nog lekker krokant zijn. De hoeveelheid bepaal je zelf.
  13. Last but not least mogen de cashewnoten erbij. Je kan de noten ook eerst even roosteren indien je dit wenst.
  14. Kruid het geheel af indien nodig met peper, zout (en/of wijnazijn) en serveer met een toefje verse geitenkaas.
  15. Heerlijk fris! Smakelijk!

Opmerkingen

  • Geitenkaas is voor velen makkelijker te verteren dan koemelk. Een allergie voor koemelk wordt vooral veroorzaakt door A1 bèta-caseïne. A2 caseïne is niet zo nadelig voor ons lichaam en geeft geen klachten, dit type caseïne zit bijvoorbeeld in geiten- of schapenmelk. Vaak denken mensen dat het aan de lactose ligt maar meer en meer mensen beseffen dat de caseïne de grote boosdoener is. Probeer er dus ook zeker op te letten dat je pure geitenkaas neemt maar bijvoorbeeld niet met nog extra room in verwerkt.
  • De geitenkaas kan je afkruiden met allerlei verse groene kruiden. Als je wil experimenteren kan je ook altijd eens munt, oregano of tijm uitproberen!
  • Persoonlijk vind ik vérse bietjes lekkerder van smaak en structuur dan reeds voorgekookte bieten. Maar dat is ieders eigen smaak!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply