Dinner Lunch Sides Snacks

Quinoa burgertjes van bloemkool & curry uit de oven

quinoa-bloemkool

Ingrediënten

  • 180g gekookte quinoa (+/- 90g ongekookte quinoa)
  • 65g quinoameel (Je kan dit gewoon kopen of je kan zelf quinoa in de blender tot meel malen)
  • 1 rode ajuin
  • 150g gekookte bloemkool
  • 1 hand verse platte peterselie
  • 3 lijnzaad-eitjes (3 tl gemalen lijnzaad + 9 tl water = even aan de kant zetten tot het een gelei wordt)
  • 1 tl baking soda (glutenvrij)
  • 1/2 citroen
  • 1 teentje look
  • Peper & zout
  • 1 à 2 tl currypoeder
  • enkele walnoten (optioneel)

How to 

  1. Verwarm de oven op 230°.
  2. Zet twee potten met water op het vuur.
  3. Maak de lijnzaad-eitjes. Maal 3 eetlepels lijnzaad met 9 eetlepels water in de blender/met staafmixer. Wanneer de zaadjes een beetje gemalen zijn zet je het geheel even aan de kant tot er een vliesje op komt.
  4. Wanneer het water kookt, stoom je de bloemkool en kook je de quinoa.
  5. Wanneer de bloemkool klaar is snij/blend je de bloemkool in hele kleine stukjes (tot het bloemkoolrijst wordt) en verzamel je de uitgelekte quinoa in een kommetje.
  6. Snij de ajuin in hele kleine stukjes. Ook de peterselie mag gesneden worden.
  7. Verzamel nu alle ingrediënten in een kom of foodprocessor: het quinoameel (zelfgemaakt/voorverpakt), bloemkoolrijst, peterselie, lijnzaad-eitjes, gekookte quinoa, baking soda+citroen, peper, zout en het currypoeder.
  8. Als je het geheel met de handen gaat kneden ga je wat harder je best moeten doen. Probeer vooral de ajuintjes en de bloemkool erg klein de snijden om een mooi geheel te bekomen.
  9. Wanneer je een mooi homogeen deeg krijgt kan je beginnen rollen.
  10. Neem een ovenplaat met bakpapier er op.
  11. Rol balletjes van het deeg en druk ze vervolgens een beetje plat.
  12. Verzamel de pasteitjes op het bakpapier.
  13. Laat elke kant 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven op 230°.
  14. Serveer met dipsausje als snack of met een wrap en fris slaatje als lunch bijvoorbeeld!
  15. SMAKELIJK!

Opmerkingen

  • De lijnzaad-eitjes zijn een vervanging voor gewone eieren. Als je dit liever niet gebruikt kan je drie eitjes toevoegen in plaats van lijnzaad.
  • Quinoameel kan je tegenwoordig makkelijk vinden. In Leuven is dit te verkrijgen bij Shavt, Origino, Bio-planet en Exotic-World.
  • Quinoameel kan je ook zelf maken. Laat de quinoa enkele minuten stevig doorblenden en de quinoa zal veranderen in meel. Olé!
  • Glutenvrije baking soda vind je in vele natuurwinkels maar ook in bij Dille & Kamille bijvoorbeeld!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply