Dinner

Groente-sushi met quinoa & geroosterde zoete aardappel/rode biet

vegan sushi

Ingredïenten (4 à 5 rollen)

  • 250g quinoa
  • 125g basmatirijst (of sushirijst)
  • 5el appelazijn
  • 3 el agavesiroop
  • 5 nori vellen
  • 1 rode biet
  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • Pikante mayonaise ( veganaise/mayonaise + sriracha/tabasco/Sambal/zoetzure saus..)

How to 

  1. Kook de quinoa en de basmatirijst en verzamel het in een grote houten kom.
  2. Vervolgens voeg je 5 eetlepels appelazijn en 3 eetlepels agavesiroop toe.
  3. Laat nu afkoelen. Zo gaat je geheel plakkerig worden en is het makkelijker om te rollen.
  4. Verwarm vervolgens de oven op 180°.
  5. Snij de zoete aardappel en rode biet in dunne reepjes (julienne).
  6. Verdeel ze in een ovenschotel en voeg een beetje olijfolie toe. Zet de ovenschaal vervolgens voor 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Snij nu de andere groenten in dunne reepjes. De wortel, komkommer en avocado.
  8. Als laatste voorbereiding maak je de pikante mayonaise. Dit is volledig naar smaak. Neem een potje met mayonaise/veganaise en voeg beetje bij beetje je favoriete pikante saus toe.
  9. Wanneer de zoete aardappel en de rode biet klaar zijn kunnen we beginnen rollen.
  10. Neem een norivel en beleg het met de quinoa en rijst. Vervolgens leg je in het midden van je norivel enkele groenten, van links naar rechts, samen met je pikante mayonaise.
  11. Nu gaan we rollen. Neem je sushimatje en rol in één keer op waarbij je de vulling in het midden houdt. Druk goed aan!
  12. Snij vervolgens de sushirol in stukken. Dit doe je best met een scherp mes dat je even in een glas warm water zet. Zo voorkom je dat de norivellen gaan scheuren.
  13. Ziezo, dit kan je enkele keren herhalen.
  14. Serveer met soyasaus of een andere dipsaus. (Persoonlijk vind ik koolzaadolie met wat koriander in even goed)
  15. Smakelijk!

 

Opmerkingen

  • Als je nog nooit sushi hebt gerold is het misschien makkelijk om even op youtube te kijken hoe dit net moet. De truc is: goed aandrukken!
  • Veganaise is een veganistische vervanging voor mayonaise. Dus zonder eieren of melk. Je vind dit in zo goed als elke natuurwinkel op basis van soya of van rijst!
  • Ik combineer rijst + quinoa zodat het geheel meer ‘plakt’. Sushirijst is erg plakkerig waardoor de sushirol een mooi geheel blijft en het de norivellen makkelijker aan elkaar doet plakken.
  • Als je graag eieren eet kan je dit ook altijd toevoegen. Maak een omelet die je heel traag laat garen op een laag vuurtje met wat suiker. Een omelet kan je makkelijk in dunne reepjes snijden.
  • Nori is een eetbaar zeewier en bevat enorm veel vitaminen en eiwitten. Het bevat veel jodium, caroteen, vitamine A en B. Ook is er een aanzienlijke calcium en ijzer aanwezig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply