Dinner

Spelt pizza met rode biet & geitenkaas

pizza rode biet

Ingrediënten (1 persoon)

Pizzabodem

  • 200g speltbloem
  • 35 ml olijfolie
  • 75 ml water
  • 1 tl bakpoeder

Op de pizza

  • 2 rode bieten
  • Handje pijnboompitten
  • Rucola
  • 150g zachte geitenkaas
  • 1/2 rode ajuin
  • Marjolein, rozemarijn en oregano

How to 

Pizzabodem

  1. Weeg de speltbloem af en gooi het in een grote pot
  2. Voeg de olie en het water toe en blijf kneden tot het een vast beslag wordt
  3. Wanneer het mengsel nog droog aanvoelt, kan je nog wat olie toevoegen
  4. Strooi dan een beetje speltbloem op een plat vlak en probeer met je handen de pizzabodem hierop plat te krijgen
  5. Werk de pizzabodem af met een deegrol tot het ongeveer nog 1 à 2 cm dik is
  6. Nu gaan we de pizzabodem even voorbakken. Leg de pizzabodem op een bakpapier en steek hem in een voorverwarmde oven van 220°. Laat elke kant van de pizza ongeveer 5 minuten in de oven liggen. Dit kan verschillen van oven tot oven. Het is belangrijk dat de randjes net bruin aan het worden zijn.

Pizza beleggen

  1. Schil de rode bieten en snij ze in kleine stukken. Deze mogen in een ovenschaal met een goede scheut olijfolie, peper, zout, rozemarijn, marjolein en oregano
  2. Vervolgens plaats je de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180° voor 45 minuten
  3. Wanneer de bietjes beetgaar zijn stop je ze in de blender.
  4. Smeer nu je pizzabodem in met je bietjes. Daarbovenop leg je de zachte geitenkaas, nog wat pijnboompitjes en enkele rode ajuinslierten. Kruid de pizza naar smaak af met wat extra groene kruiden
  5. Steek de pizza nu voor 12 minuten in een voorverwarmde oven van 220°
  6. Wanneer de pizza klaar is werk je deze af met rucola
  7. Smakelijk!

Opmerkingen

  • Let op dat je bij de geitenkaas, PURE geitenkaas neemt. (bv. Zonder toegevoegde room)
  • Als je geen tijd hebt om je bietjes te garen kan je ook altijd reeds gekookte bieten kopen
  • “Het grootste verschil tussen spelt en tarwe is de korrel. Maar let op met de gezondheidsvoordelen die men er aan koppelt. Veel ervan zijn immers niet bewezen. Zo wordt spelt genoemd in de strijd tegen hart- en vaatziekten, borstkanker en diabetes. Weet dat dit vooral komt door het hoge vezelgehalte van spelt. Fruit en groenten bevatten echter ook veel vezels. Hiervoor hoef je dus niet noodzakelijk spelt te eten.Verder bevat speltbrood inderdaad meer eiwitten en andere gluten die beter verteerbaar zouden zijn. De verschillen met tarwe zijn echter niet groot. Enkel op het vlak van mineralen steekt spelt er met kop en schouders bovenuit.” (Bron: http://www.cm.be)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply