Dinner

Pompoenlasagne met cashewpesto, spinazie & verse tomatensaus

lasagne

Ingrediënten

Pesto

  • 150g cashewnoten
  • 2 handen basilicum
  • 60ml olijfolie
  • Beetje zout

Tomatensaus

  • 6 verse tomaten
  • 1x rode ajuin
  • +-300g passata

Overige

  • 1x butternut
  • 600g verse spinazie
  • Provençaalse kruiden
  • Lactosevrije of veganistische kaas

How to

  1. Maak eerst je pesto. Voeg alle ingrediënten samen in de blender en zet op de hardste stand. Dit mag een hele tijd mixen tot de cashewnoten mooi smeuïg zijn geworden en je een ‘papje’ krijgt.
  2. Begin dan aan je tomatensaus. Snij de rode ajuin in ringen. Stoof ze even aan en voeg dan de tomaten toe. Als je een vastere saus wilt, haal je best de pitjes er uit en gebruik je enkel het vlees. Wanneer het meeste water er is uitgekookt kan je de passata toevoegen. Kruid af met zout en veel Provençaalse kruiden.
    Let op: verse tomatensaus is heerlijk en ook veel gezonder maar dit zal altijd wel wat waterig blijven. Als je liever een vaste saus hebt gebruik je beter meer passata met slechts 1 of 2 tomaten.
  3. .Wanneer je pesto en tomatensaus klaar zijn kan je aan de spinazie beginnen. Die moet je gewoon in een grote pot gooien en laten slinken. Laat het water er helemaal uitkoken. Daarna kan je ze nog even afgieten.
  4. Als laatste snij je de butternutpompoen. Schil de pompoen en pak vervolgens een erg scherp mes. Snij nu lange schijven van de butternutpomoen. Die moeten je lasagnebladen vervangen, dus maak ze niet te dik.
  5. Wanneer alles klaar is kan je de ovenschotel beginnen vullen. Op de bodem leg je enkele schijven butternutpompoen tot deze helemaal bedekt is. Beleg de pompoen met pesto en spinazie. Vervolgens leg je een tweede laag pompoenschijven, maar nu met een laag tomatensaus er bovenop. En zo ga je verder.
  6. Wanneer de ovenschotel vol zit kan je deze nog bedekken met kaas. Ik verkies veganistische of lactosevrije kaas.
  7. Steek de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180° voor ongeveer 35min. De pompoen zal dan beetgaar zijn. Als je het graag nog wat zachter wilt, kan je het nog wat langer laten instaan.
  8. Smakelijk!

 

Opmerkingen

  • Mensen die last hebben van allergie, dit gerecht bevat erg veel histamine. Zowel de spinazie, tomaten als pompoen zijn een histamine-bom. Moest je hier dus gevoelig aan zijn, let hier mee op!
  • De verse spinazie en de tomaten bevatten heel veel water. De ovenschotel kan dus iets waterig uitdraaien, maar dit verandert wel niets aan de smaak. Zoals hierboven vermeld kan je de verse tomatensaus met wat meer passata maken als je wilt.
  • Lactosevrije kaas vind je gewoon in de supermarkt (delhaize, colruyt), van het merk Dilea.
  • Veganistische kaas kan je vinden in natuurwinkels. (bv.: Origino te Leuven)
  • Het kan zijn dat je te veel pompoen over hebt. Maar hier kan je dan een lekker pompoensoepje van maken!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply